Vissza

Hírek

ÚJ PROGRAM: SZURIKÁTA ETETÉS!

2017. szeptember 19.

Új programmal gazdagodott a Katica Tanya élete! A nagy érdeklődésre való tekintettel nyilvánossá tettük szurikátáink „ebédidejét”.

ÚJ PROGRAM: SZURIKÁTA ETETÉS!

Nyitvatartási időben a 15:30-as állatsimogatás előtt megkukkanthatod őket, ahogy édesen dörmögő hangot adva elfogyasztják betevőjüket! A fiú kicsit harciasabban követeli az eleséget, a kislány vele ellentétben inkább félénken várja, hogy ő is sorra kerüljön. A képekről kitalálod, ki kicsoda?
 
A szurikáta vagy négyujjú manguszta  elnevezés a szuahéli nyelvből származik, jelentése „szirti macska”. A Dél-afrikai Köztársaságban és Botswana déli részén honos. Testhossza kb 30 cm, ehhez jön még a 20–24 cm-es farok. Tömege akár az 1 kilót is elérheti. Mivel élőhelyén a növényzet nem elég sűrű ahhoz, hogy elbújhasson a nagyobb ragadozók elől, föld alatti kotorékokban él. Ezeket erős lábaikkal kaparják ki. Egy-egy kotorékban a járatok hossza elérheti a 3 métert is.
Bizony az is előfordult, hogy titokban kiásták magukat a ketrecük alatt a Katica Tanyán és jópár ember közös munkája kellett, hogy elkapjuk őket. Ezt a “szökési kísérletet” követően erősítettük meg a ketrecük alját is.
Táplálékuk 90 százalékát a rovarok teszik ki.  Hátsó fogai a rovarevéshez alkalmazkodtak: őrlőfogai szélesek és hegyesek. Vigyázz, ha a közelükbe kerülsz, te se dugd be az ujjaidat a rácsukon!

 A mungófélék közül a szurikáta a leginkább társas lény. Szorosan összetartó kolóniákban él, amelyeknek a létszáma elérheti a két tucatot. A kolóniákban "csoportmunka" folyik, amelynek során minden szurikáta külön feladatot vállal magára . Ha reggelente kijönnek odújukból, hogy a napon melegedjenek, a csoport gyorsan őrt állít, amelynek figyelnie kell, nem közeledik-e veszélyes ragadozó. Az őr egy magaslati helyről, gyakran egy magasabb faágról látja el feladatát, hogy a veszély első jelére figyelmeztető ugatásban törhessen ki.