Vissza

Hírek

Mesterségek napja: ostorkészítés Kugli Rolanddal

2021. augusztus 1.

Augusztus 7-8-i hétvégén igazi kuriózummal szolgálunk a hozzánk ellátogató Vendégeknek. Régmúltban használt eszközünkkel, az ostorral ismerkedhettek meg, ne hagyjátok ki ezt a különleges programot!

Mesterségek napja: ostorkészítés Kugli Rolanddal

Ismeretterjesztő filmekben ki ne látott volna már ostort csattogtató csikósokat? Elméletben és a nappaliban ülve nagyon egyszerűnek tűnhet a használata, hisz csak egy fa nyeléből és az erre ráerősített szíjból álló eszköz, melyet az állatok terelésére használtak. Azonban nem minden olyan egyszerű, mint ahogy a képernyőn keresztül tűnik.

Ezen a hétvégén kipróbálhatod ügyességed a saját magad készítette ostorral, melyet megfelelően használva, jellegzetes csattanó hangot ad ki. Ennek az oka, hogy az ostor végén lévő sudár a hangsebesség fölé gyorsul, így egy hangrobbanás keletkezik. Ez volt az első ember alkotta eszköz, mely átlépte a hangsebességet. Tereléskor a hangját használták, nem az állatok megütése volt a cél. 

Látogassatok el hozzánk, hogy megismerjétek a régmúlt ezen szép hagyományát, vagy próbáljátok legújabb játékunk egyikét, a Labdák a Létrán -t!

Gasztronómiai ajánlatunk: Húsleves — Meggymártás pirított darával, főtt hússal — Gyümölcskehely.

Augusztusban két külső programnak is helyszínt ad a Katica Tanya középkori vára és annak színpada:

  • augusztus 10-én 14 órakor a Vattacukor zenekar ad koncertet, a Katica Tanya látogatói számára az előadás ingyenes
  • augusztus 14-én az Archery Tag taktikai csapatjátékkal ismerkedhetnek meg az adrenalin kedvelők, a Katica Tanya látogatói számára csak a játék részvételi díját kell fizetni, mely 2 óra esetén 4000 Ft/fő, 3 óra esetén 5000 Ft/fő. Részletekről tájékozódjatok az Íjász Aréna eseményének Facebook oldalán.

 

Ne feledjétek: a régi, papír alapú Katica Pontgyűjtő füzetekben összegyűjtött pontokat 2021. december 31-ig tudjuk az új, plasztik tagsági kártyára rávezetni, ezután sajnos elvesznek. Biztosítsátok Katica pontjaitokat minél hamarabb!
Európai Uniós pályázataink