Vissza

Hírek

ERDEI ISKOLÁK MAGYARORSZÁGON

2018. március 21.

Egy osztálykirándulás megszervezése igazi kihívás minden pedagógus számára. Legfőbb törekvés egy olyan hely megtalálása, ahol a gyermekek jól érzik magukat, és változatos tevékenységeket találnak. Pedagógiai szempontból elsőrendű a kikapcsolódáson kívül az új ismeretek elsajátítása, a játszva tanulás. Az erdei iskolák lényege pont ebben rejlik.

ERDEI ISKOLÁK MAGYARORSZÁGON

A Zselici dombok között megbúvó Katica Tanya ideális helyszíne egy vagy több napos osztálykirándulásoknak.

71 fő elszállásolására alkalmas turistaház csendes környezetben várja a vendégeket. Felszereltsége alkalmassá teszi az önellátásra vágyó csoportok számára is. E mellett további 6 db 8 fő befogadására alkalmas faház is várja a természetközeli szállás híveit.  A vendégház melletti kemence és tűzrakó hely ideális kenyér, vagy szalonna sütéshez,  bográcsozáshoz. Az elkészült finomságot a fedett teraszon akár a szabadban is el lehet fogyasztani.

A csoportosan érkező vendégek napi háromszori étkezést kérhetnek, akár 3 féle menüből választhatnak. Saját konyhán gondoskodnak az ellátásról, így az ételérzékenységet is figyelembe veszik az elkészítésnél.
 

A terület kiváló természeti adottságainak köszönhetően azonnal elérhető a változatos növényvilágú erdő, melyet egy kijelölt Katica ösvényen könnyedén felfedezhetünk. Utunk vízmosásokon át ezüst hársason keresztül vezet a meredek löszfalig, ami madarak és kotorék állatok lakhelyéül szolgál. A völgybe leereszkedve a patakparton élénkzöld zsurló szőnyeg látványa tárul elénk. A vízmosásban vadállatok dagonyázó helyét és nyomait figyelhetjük meg. 
Hazatérve a tágas társalgóban feleleveníthetjük egy játékos tanóra keretén belül a látottakat.  A csendes kis faluban nyugodt szívvel engedhetjük szabadon játszani a kisebb gyermekeket is. A sportolni vágyó fiatalokat focipálya várja. Lehetőség nyílik megismerkedni a lovaglással, ló ápolással. Az állatgondozás program folyamán mindenki kicsit magáénak érezheti az állatsimogató lakóit, és megtudhatja, milyen ügyes tehénfejésben. Aki nem riad vissza az igazi kihívásoktól, azt erdei kötélpályák és lecsúszók, mászófalak is várják. A korcsoportoknak megfelelő pályákon oktatók segítik az eligazodást. 

Múltidéző utazáson vehetnek részt, akik az egyik legnépszerűbb, a „Középkori lovagok nyomában” című programot választják. A rendhagyó történelemóra alkalmával páncélba öltözhetnek, bajvívást gyakorolhatnak, elsajátíthatják az íjászkodás alapjait a csuhás barátoktól, és csatacsillag hajításban jeleskedhetnek kicsik és nagyok.  A „Tréfás népi játékok” alkalmával megismerhetnek számos vicces játékot a számítógép előtti időkből, ahol a jókedv garantált. Az együtt átélt élményekre bárki szívesen emlékszik majd vissza. 

Számtalan  további lehetőség nyílik az élményközpont területén a kötetlen időtöltésre. Akik ugrálással vezetnék le felesleges energiáikat, jónéhány trambulint, ugrószőnyegeket és két ugráló dombot használhatnak.  A vezetés szerelmesei gokartokkal tekerhetnek. A Telibe Találdában szivacslabdákkal lőhetik az ellenfél táborát. A labirintusokban újra meg újra eltévedhetnek. A kültéri csúszdákon pedig hófánkokon ereszkedhetnek a meredek lejtőkön. Egy forró nyári napon kellemes felüdülést nyújt vizes játszótér, ahol senki nem bánja, ha véletlenül lespricceled. Száradás idejére a strandröplabda pályán ütheted a labdát. 

Rossz idő esetén sincs ok az aggodalomra!

A több generációs beltéri játszó- és csúszdaház a játszólabirintusokkal és 3 féle csúszdával vár mindenkit. Emellett számos beltéri játékot találsz: léghokizhatsz, biliárdozhatsz, csocsózhatsz társaiddal. A több tucatnyi táblás és asztali játék közül biztosan akad egy, amit érdekesnek találsz majd. A kézműves programajánlóból pedig rengeteg kreatív és hagyományőrző program közül választhatsz. 

A Katica Tanyán az esték is mozgalmasan telhetnek, akár szervezett éjszakai túrára indultok, vagy csak úgy gondoljátok, megismerkednétek a csillagos égbolt titkaival. A távcsöves előadás különösen látványos a zselici égbolt fényszennyezettség mentességének köszönhetően.
Aki ellátogat a Katica Tanya Élményközpontba, egy felejthetetlen élménnyel gazdagabban tér haza, amit biztosan jó érzéssel emleget majd.

Európai Uniós pályázataink