Vissza

Hírek

Hétvégi programok október

2018. február 13.

Egy kellemes október eleji napon éppen az internetet böngészi a két testvér, ugyanis a szülők rájuk bízták a döntést, hova menjenek hétvégén kikapcsolódni.

Hétvégi programok október
A következő beszélgetés zajlik:
- Neked mi a kedvenc évszakod?- kérdi Hedvig Jácinttól. 
- Lehet, hogy furcsának találod fiú létemre, de nekem a tavasz. Talán a nevem miatt is, hiszen egy tavasszal nyíló virágról kaptam és szent meggyőződésem, hogy tavasszal a legszebb a természet. Neked? 
- Nekem az ősz.
- Várjunk csak! Fogadjunk, hogy azért, mert neked a névnapod meg a születésnapod is októberben van!
- Bizony. Akkor valahogy bennünk ez kódolva lehet - mosolyognak egymásra. De az ősz akkor is szebb, hangulatosabb; az a legjobb évszak. Ezer kalandra hív. Hohó, mit találtam! Képzeld csak, a Katica tanyán középkori hétvége lesz.
- Tényleg? Akkor nem is kérdés, hova menjünk hétvégén. Tavaly akkor íjászkodtam először, és emlékszel, milyen jó volt a csatacsillag- és kelevézdobás?
- Igen, de a legjobb a hajítógéppel lövés volt! Ezenfelül most még ki lehet próbálni a kalodát és a derest is, valamint akár vívni  is tanulhatunk a vár körül, hogy teljes legyen a középkori életérzés.
- Tudod még mi mindenről maradunk le?
- Nem biztos, hogy lemaradunk, ha kitalálunk valamit, közös erővel meggyőzhetjük anyáékat.
Egy szimpla őszi hétköznap is kellemes hangulatot teremt, és kitűnő kikapcsolódást nyújt a család minden tagjának. Az ősz az aktív időtöltésnek is kedvez. Ebéd után rögtön egy kis mozgásra csábítanak a diófák. A termések összeszedése nagyon jó móka lehet, akár versenyt is lehet csinálni belőle, kinek lesz púposabb a kosara, s közben játszva tanulhatnak a gyerekek szüleikkel természetről, egymásról. Ám a hétvégék az igazi felelősei, hogy a Katica Tanyára látogatók igazi élményt kapjanak. Nehéz lesz választani, melyik hétvégére időzítse a család a kirándulást októberben.

Jeles napok

A jeles napok alkalmával októbert minden évben az állatok világnapja nyitja meg. A Katica Tanyán méltóképpen emlékezhetnek meg a vendégek e jeles napról, legalábbis a tanyasi állatok nevében és jelenlétében mindenképpen. Tehénfejéssel indul a programáradat, de lehetőség van állatos álarc készítésére és állatgondozásra is.
Október második hétvégéjén igazi ínyenceknek kedvez a gasztronómiai ajánlat , ugyanis a gesztenye napokon minden a kis fénylő, szép színű termés körül forog. Az ügyes és „kevésbé ügyes kezűek” megtanulhatnak gesztenyemanót, Kipp Kopp figurát, gesztenyemedált készíteni, de a gesztenyén túl őszi ajtódíszek is készülnek.
 A soron következő hétvége a mesterségeké. Rostás Klára iparművész segítségével szalma-és csuhétárgyak születnek a szorgos kezek által, a résztvevők akár ékszerkészítőkké is avanzsálhatnak. Őszi képeslap, falevélsün, őszi terméskép – ezek mind-mind a kézműves műhelyben születhetnek meg, a kreativitás újra szárnyalhat.
A hónap utolsó hétvégéjét a gyertyáknak szentelik a Katica Tanyán: gyertyadíszítés, gyertyamártás, gyertyaöntés, gyertyasodrás ígérnek önfeledt perceket. Gyermek, szülő egyaránt rácsodálkozhat a rég elfeledett mesterség fortélyaira, a méhviasz különleges illatára, az anyag alakulására.
A két testvér végül elégedetten tér haza a szülők kíséretében nyugtázva, hogy ez a nap is olyan hamar eltelt, hogy észre sem vették, viszont annyi minden történt, hogy azokat az emlékeket jó sokáig őrizgetni fogják szívükben. A friss tanyasi levegőtől elfáradtak, de azzal a gondolattal szenderülnek álomra, hogy a következő látogatásra, ami hasonlóan telis-tele lesz élményekkel, kalandokkal, már nem is kell olyan sokat várni.
Végül Jácint Hedvighez fordult:
- Mégiscsak klassz ez az ősz, én is megszerettem egy nap alatt, de remélem tavasszal is jövünk újra!
Európai Uniós pályázataink