Vissza

Hírek

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS PROGRAMOK

2017. december 18.

Mielőtt a Katica Tanyára jöttem dolgozni, 20 évig tanító néni voltam a fővárosban. Minden 4. évben ellátogattunk végzős osztályaimmal Patcára, hogy utoljára még egyszer jól érezzük magunkat együtt. Ebben soha nem is volt hiba.

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS PROGRAMOK

Mielőtt a Katica Tanyára jöttem dolgozni, 20 évig tanító néni voltam a fővárosban. Minden 4. évben ellátogattunk végzős osztályaimmal Patcára, hogy utoljára még egyszer jól érezzük magunkat együtt. Ebben soha nem is volt hiba. A Katica Tanya volt mindig a legek lege, nagyon nehéz volt nála jobbat találni, egy idő után már nem is kerestük…..Pedagógusként mindig más szemmel néztem a programokra, mint a hétköznapi ember. A Katica Tanya egy nagyon jó struktúrával rendelkező gyermekparadicsom. Programok tekintetében minden igényt kielégítő palettája 4 nagy téma köré csoportosul: gazdálkodás, kézműveskedés, hagyományőrzés és természetismereti programok. Ebben a széles skálában minden osztályfőnök, vagy kirándulást szervező kolléga megtalálja az adott gyermekcsoportnak legjobban megfelelő időtöltést. Mert mindegyik más és más, nincs két egyforma.

Gazdálkodással kapcsolatos programok:

A nagyvárosi, és a városi gyerekek körében talán a legkedveltebb programokat tartalmazza. Ritkán látnak élőben haszonállatokat. A Katica Tanyán eltöltött idő után természetessé válik számukra az állatok közelsége, és a velük járó munka. Pár nap után ismerősként üdvözlik, és már kicsit magukénak is tekintik őket, és ez erősíti a másik élőlénnyel szembeni felelősségteljes magatartást. Részt vehetnek állatgondozásokon (etetés, itatás, trágyázás, egészségügyi ellenőrzés).
Megtanulhatják, hogyan kell tehenet fejni, és rácsodálkozhatnak a tőgy meleg tej ízére, állagára. Bepillantást nyerhetnek egy élő gazdaság működésébe, rádöbbenhetnek arra, hogy a tojás, a tej nem „csak úgy” lesz a boltban a polcon, hanem komoly megfeszített munka eredménye.
Lovaglásra lehetőség van csoportok számára is a gyönyörű, napsütötte réten, szakértő lovászaink közreműködésével.

 

Hagyományőrző programok:

Nagyon sok múlik a pedagógusokon ebben a témában. Ahogy Sebő Ferenc mondta:
„ Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket”. Ebben nyújt a Katica Tanya nagy segítséget.
Legnépszerűbb hagyományőrző programunk a kenyér-, és langalló sütés. A gyerekek saját kezük munkájával megtapasztalhatják, milyen nehéz, és fárasztó munka volt ez régen az asszonyoknak. A kemence begyújtásától a tészta dagasztásán keresztül egészen a cipózásig, sütésig. A jól megérdemelt munka gyümölcsét a friss, meleg, ropogós kenyeret, langallót minden csoport elfogyaszthatja, és talán más szemmel fognak nézni a zacskóban kidobott („majd holnap veszünk frisset”) kenyérhalmokra.

Hagyományőrző programjaink másik fő pillére a Középkori lovagok nyomában címet viseli. A Fehér Holló középkori műhely lovagjai egy igazán frenetikus időutazásra csábítanak a lovagvárnál. A lányok is élvezettel vesznek részt a lovagi öltözetek felpróbálásában, és fegyverbemutatókon. A történelmi érdekességek, melyeket cselekvésekkel illusztrálnak hatékonyabban belevésődnek a gyerekek emlékezetébe. 
Ki lehet próbálni az íjászatot, csatacsillag hajítást. Ezek mind őshonos fegyvernemek, melyeket akár el is lehet sajátítani, vagy legalább jártasságot szerezni benne. 
A tréfás népi játékok a harmadik legkedveltebb hagyományőrző program a Katica Tanyán. 
A mai kor ifjai megtapasztalhatják hogy számítógép, telefon, tablet nélkül is lehet kiválóan szórakozni a verőfényes ég alatt akár egy dió vagy tojás segítségével. Közösségi szellemet kovácsoló, empátiát fejlesztő foglalkozás, melyet a nagyobb korosztályok is élveznek. 

Kézműves foglalkozások:

Kézműves foglalkozásaink leginkább rég elfeledett tevékenységek, és természetes anyagok köré csoportosulnak. 
Bárki kipróbálhatja, hogyan kell a legelőn megsimogatott birka gyapjából nemeztárgyat készíteni. Az agyagból, mint természetes anyagból használható tárgyakat, ajándékokat fabrikálni. Hogyan írtak régen lúdtollal? Ugye, nem is volt olyan könnyű!! Fából hogyan lehet játékokat, díszeket „ gyártani”? Készíthetnek maguknak batikolással egyedi pólót, vagy megtanulhatják a csomózás, körmönfonás rejtelmeit. Bőr ékszereket csinálhatnak, viasszal dolgozhatnak, és nem utolsó sorban az újrahasználás jegyében PET használati tárgyakat kreálhatnak. 
A lista nem teljes….de egy biztos! Mindenki feszegetheti saját kreativitásának határait, rejtett tehetségének bonthatja szárnyait!

Természetismereti programok:

Ha kicsit nyüzsibb az osztály, akkor irány az éjszakai túra! Utána garantált lesz az alvás! A Zselic erdeit nagyon jól ismerő túravezetőnk segítségével megtapasztalhatjátok, milyen az igazi fényszennyezés mentes zselici erdő. Hallhatjátok a vadak éjszakai csörtetését, és gyűjthettek túrátok során hasznos növényeket is. 
Csillagászkodhattok távcsöves megfigyeléssel, térképrészkedhettek tájoló, és tájékozódási térképpel, vagy csak egyszerűen megismerhetitek a környék fafajtáit, állati lakhelyeit és a somogyi mondavilágot. 
Gyalogos túraútvonalakat is biztosítunk, ha Ti magatok szeretnétek felfedezni a környéket!

ÖKO-tudat:

A Katica Tanya  a környezettudatosság jegyében éli mindennapjait. Szeretnénk, ha gyermekeink is ebben a szellemben nőnének fel. Tudniuk kell, hogy bolygónkat nem örököltük, csak kölcsön kaptuk. Két fantasztikus programunk ebben a témában meglévő ismereteiket szeretné bővíteni, mélyíteni.
Alsó tagozatosoknak a környezettudatos vásárlásba tudunk utat mutatni interaktív játékkal, rejtvényekkel, újrahasználási praktikákkal.
A felsősöket a megújuló energiaforrások, fenntartható fejlődés, ökológiai lábnyom világába vezetjük be. 

Ha ezek közül nem nyeri el egy sem a tetszéseteket (bár ezt kétlem)), akkor csak egyszerűen gyertek, és adjátok át magatokat az Élményközpontnak! Meglátjátok, hogy program nélkül sem fogtok unatkozni a rengeteg csúszda, ugráló, lövő, gokart, (és 2018 tavaszától további extra játékok) között!

Mert………. ITT MINDIG TÖRTÉNIK VALAMI! Várunk mindenkit szeretettel! 
A Katica Tanya csapata nevében: Tinusz Vanda, programszervező házigazda

Európai Uniós pályázataink