Vissza

Hírek

PROGRAMOK ŐSZI SZÜNETBEN

2018. március 7.

Minden családban felmerül a kérdés az első hosszabb iskolai, óvodai szünet alkalmával:

PROGRAMOK ŐSZI SZÜNETBEN
- Mi lesz a gyerekekkel?
- Hol és hogyan töltse együtt a szünetet a család?
- Milyen programot, programokat válasszunk?
- Vagy legyen inkább a nagyszülőké a szünidő?
 
Bárhogyan is alakul a Katica Tanya megfelelő választás lehet akár szülőkkel, akár nagyszülőkkel töltik a csemeték az őszi szünetet. 
Jeles napok a Katica Tanyán című program sorozatunkkal igyekszünk minden évszaknak, ünnepnek, és alkalomnak megfelelő néphagyományokhoz igazodó kézműves tevékenységet kínálni. 
Ennek keretén belül készítünk együtt méhviasz lapból sodrott illatos gyertyát, a türelmesebbek pedig megtudhatják, hogyan hízik a forró viaszba mártogatott kanócon a készülő gyertya.
Akik pedig kreativitásukat csillantanák meg, gyertyát díszíthetnek szalvéta technikával.
A legkisebbek apró gyöngyökkel díszíthetik a puha méhviasz mécseseket, vagy vízfestékkel elővarázsolhatják a gyertyarajzukat.
És ha már őszi szünet, nem feledkezhetünk meg arról a nagy kerek narancsos színben pompázó termésről sem, ami ennek az évszaknak elengedhetetlen díszítő kelléke.
Faragunk tök lámpást, és az előbukkanó magokból csemege készül. Akinek ez is kevés, az készíthet ablakdíszt, vagy egy egész füzért ebből a kedves formából. 
A Katica Tanyán fontos, hogy tovább adjuk elődeink tudását, szokásait. A minden hétvégén soros kenyérsütés, és langalló dagasztás alkalmával kicsik és nagyok megtapasztalhatják, milyen volt az élet, amikor még otthon kemencében sültek az illatos, ropogós finomságok. 
Hogy a gyapjúból hogyan lesz színes nemezlabda egy kis szappan és sok-sok türelem segítségével.
És egy darabka bőrből akár magunk is varrhatunk katicás, lovacskás kulcstartót. 
Aki járt már nálunk, biztosan érzékelte, hogy lépten-nyomon felhívjuk figyelmét a környezettudatos viselkedésre. 
A hulladékot szelektíven gyűjtjük, nem használunk gázt,  ellenben napkollektorokat és napelemeket igen, a fűtést fa tüzelésű és pellet kazánnal látjuk el. Saját gyökérmezős szennyvíztisztítónk és esővízgyűjtőnk van. A Katica Tanya saját fúrt kúttal rendelkezik, ami fedezi a nem élelmezés célú vízfogyasztásunkat. 
 Környezetünk védelmére összpontosítva minden hónapban, így ősszel is ÖKO hétvégével várjuk a látogatókat, minek keretén belül az újrahasznosítás kerül fókuszba. Így készül PET palackból malacpersely, járgány, és kupak virág. A miden háztartásban fellelhető parafa dugóból pedig mintás kulcstartó lesz. 
Így mindenki azzal a jó érzéssel térhet haza: „ma tett valamit a környezetéért”!
Mindenkinek, aki látogatást tervez hozzánk, érdemes tudnia, itt nem csak a kézműves foglalkozások nyújtotta lehetőséggel találkozhat. 
Egy napsütötte őszi napon felnőttek és gyerekek versenyre kelhetnek gokartjainkkal, hófánkokon csúszhatnak, vagy szivacslabdával támadhatják egymást a Telibe találdában.  Az ugrálás szerelmesei számtalan trambulinon és ugráló dombon pattoghatnak. Azokat, akik új kihívásra vágynak, a kötélpályák várják, ahol a 120 vagy 190 méter hosszú lecsúszó pályákat is ki kell próbálni. 
Középkori mintára épült palánkvárunk időutazásra csábít. Legmagasabb tornyából pompás kilátás nyílik a Zselici tájra, a dús legelőkön kérődző tehenekre és borjaikra. 
Állatsimogatónkban közelebbről ismerkedhet a ház körüli és különleges állatokkal a család minden tagja. A késő délutáni tehénfejésen együtt nevethetnek a kezdetben ügyetlen próbálkozásokon, amit a friss langyos tehéntej íze méltán kárpótol. 
Új elem a Kalandbarlang, ahol mászófalakon, táblás és asztali okos játékokkal, ugrószőnyegen, vagy akár a mini Bowling pályán ugyancsak észrevétlenül suhannak az őszi szünet napjai.
 

Mindezeket olvasva, úgy tűnik az itt kínálkozó programokra nem is elég egy nap. 

 
A jó hír az, hogy mi erre is gondolunk! 
Családias apartman házainkban igazán otthon érezheti magát bárki ebben a csendes falucskában. Akik pedig barátaikat sem szeretnék otthon hagyni, vagy túrázni, kirándulni vágynak, közösségi szálláshelyeinken,  a 40, illetve 70 fő befogadására alkalmas turistaházakat vehetik bérbe. 
A Katica Tanya étterme változatos a ’la carte kínálattal várja délitőtől vacsoráig a hagyományos és különleges ételek kedvelőit. 
Méltán bízunk abban, aki egyszer ellátogat hozzánk, újra meg újra visszatér ebbe a varázslatos világba, ahol a felnőtt újra gyermek lehet, és a gyermek szabadon rácsodálkozhat a világ apró csodáira.
Európai Uniós pályázataink