Szolgáltató partnereink

Zselici Csillagpark

 slider kép 1
 slider kép 2
 slider kép 3
 slider kép 4
 slider kép 5
 slider kép 6
 slider kép 7
 slider kép 8
 slider kép 9
 slider kép 10
 slider kép 11
 slider kép 12

Zselici Csillagpark

Rejtélyes univerzum – csodálatos természet

A zselici erdőség szívében található Zselici Csillagpark csillagvizsgálójában a csillagászati és természeti témájú kiállítások mellett távcsőkupola és planetárium várja az érdeklődőket. A kupolában található 40 centiméter átmérőjű tükrös távcsővel az égbolt rejtett kincsei, mint például a Naprendszer bolygói, azok gyűrűi és holdjai, csillaghalmazok és galaxisok részleteikben is megcsodálhatók éjszakánként. Nappal, éltető csillagunk, a Nap aktív felszínét vizsgálhatjuk a speciális naptávcsővel. Éjszakai programok során olyan objektumok kerülnek bemutatásra, amelyek csak távcsövekkel láthatóak (pl. csillaghalmazok, galaxisok), de a csillagképek, a Tejút és a hullócsillagok szabad szemmel figyelhetők meg az épület erre a célra kialakított teraszáról. A Zselicben 25 méter magas faszerkezetű kilátó és 5 információs pont várja a gyalogos vagy kerékpáros turistákat.
A Zselicet, kiváló adottságai miatt, számos fotózni vágyó keresi fel. Sokan az erdő élővilágát, sokan a csillagos égbolt szépségeit szeretnék megörökíteni. A kakasmandikótól a távoli galaxisokig számtalan érdekességet kínál a terület.
A természeti kiállítás a Zselic élővilágát mutatja be, különös tekintettel a szürkületben és éjszaka aktív állatokra (pl. baglyok, aranysakál). A csillagászati kiállítás fő eleme a meteoritgyűjtemény. A világűrből érkezett és a Föld felszínébe becsapódott testek érdekesek, mint a korai Naprendszer összetételének, a Föld keletkezésének megértését segítő leletek, ill. mint kalandos történetű, sok esetben arannyal azonos áru kő- és vasdarabok. 
Az ötvenhárom férőhelyes planetáriumban csillagászati, természeti és környezetvédelmi témájú tudományos ismeretterjesztő teljes kupolás (térhatású) filmek kerülnek levetítésre. A filmvetítést megelőző előadásokon a csillagos égbolt leglátványosabb elemeit (Tejút, csillagképek, bolygók), és a hozzájuk kapcsolódó történeteket ismerhetik meg részletesebben a vendégek. 
Az idelátogatók, családi vagy iskolai programok keretében, nappali és éjszakai túrákon is részt vehetnek. A nappali (2-4 kilométeres) túrák során a látogatóközpont környékét derítik fel. A napnyugtakor kezdődő éjszakai túrák első része a nappalihoz hasonló túra, amelyek során az erdő élővilágát, szerencsés esetben az állatok hangjait is megismerhetik a vendégek. A teljes sötétség beállta előtt a túrázók szeme alkalmazkodik az éjszakai fényviszonyokhoz, így a távcsöves bemutató idejére már biztonsággal közlekednek az erdei ösvényeken minden világítás nélkül.

Web: http://www.zselicicsillagpark.hu 
E-mail: info@zselicicsillagpark.hu
Telefon: 82/505-180

Európai Uniós pályázataink