ÖKO-tudat

A Katica Tanya fenntarthatósági térképe!

 

fenntarthatósági

A Katica Tanya Élményközpont energiaigényét 2017 nyarától kizárólag megújuló forrásból biztosítja! Ez azt jelenti, hogy a fűtés, hűtés, melegvíz-ellátás és elektromosáram igényünket teljes mértékben megújuló forrásból fedezzük!

Hallottad már a következő mondást: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól vettük kölcsön”? Számunkra ez azt jelenti, hogy úgy kell gazdálkodjunk a rendelkezésünkre álló természeti erőforrásokkal, hogy unokáink se szenvedjenek belőlük hiányt.

Tudtad, hogy a Katica Tanyán csak olyan fejlesztést valósítunk meg, amely nem fogyaszt energiát, vagy ha mégis akkor ahhoz mi tudjuk előállítani a szükséges mennyiséget? 

Számunkra a környezetünkkel való harmóniában élés a legfontosabb fejlesztési alapelv. Azaz hiába profitábilis egy fejlesztés, ha annak a környezeti hatásai maradandóak, akkor azt nem valósítjuk meg (pl. ezért nincsen nálunk benzines gokart, helyette elektromos gokartjaink vannak).

Valamennyi beruházási, fejlesztési döntésünket két egyenlő súlyú faktor alapján hozzuk: profitábilisan növelje a vendégélmény értékét (családi vállalkozásként profitunkból fejleszthetünk) és a társadalmi értékességet, azaz a beruházás társadalmi és környezeti hatásai. Ezen alapelv komoly eleme a környezetünkkel való szinergiában élés, azaz ha az új szolgáltatásnak vagy beruházásnak tartósan negatív hatása van a környezetünkre akkor azt nem valósítjuk meg. Ezt az elvet az úgynevezett „Total cost of ownerhip” (a beruházás működtetéssel együttes költsége) és az ellátási láncunk (supply chain) folyamatos elemzésével biztosítjuk.

Célunk, hogy aki ellátogat hozzánk, kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon, mint ha máshova ment vagy otthon maradt volna. (Ökológiai lábnyom: az ember által a természetre gyakorolt hatás, pl. szemét és szennyvíz „előállítás”, vízhasználat, fosszilis energiák használata).

Ezáltal ha hozzánk látogatsz, Te is sokat teszel a környezetedért!

Az alábbiakkal aktívan teszünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk:

 1. Napelem farm: 138,6 kW teljesítményű napelem farmunk van, amely az Élményközpont elektromos áram fogyasztásának 100%-át fedezi (napelemeket a parkolónkban árnyékolóként, az elektromos gokartpályánk mellett, a fejőhely, a Kalandbarlang és a tavi kisház tetején, valamint a vár melletti domboldalon láthatsz).
 2. Napkollektorok: a karbantartóműhelyünk tetején láthatod a 3 panelből álló hőgyűjtőket. Ez adja a konyhánknak, illetve a vizesblokkoknak a használati melegvizet amikor süt a nap.
 3. Esővízgyűjtő: a földbe telepített 20 m3-es tartályba és az Élményközpont bejárata melletti kádba gyűlik a tetőről lefolyó esővíz. Ezt a vizet használjuk szűrés után mosásra, takarításra. A szennyvízkezelőnk mellett láthatod az esővízgyűjtők tetejét.
 4. Gyökérmezős szennyvízkezelő: ezzel a természetes módon működő megoldással – mindennemű vegyszer vagy energia felhasználása nélkül – tisztítjuk az Élményközpontban keletkező szennyvizet. Ezáltal, hogy saját magunk kezeljük a szennyvizünket és nem kell 22 km-re lévő vegyi úton működő szennyvízkezelőbe szállítani, évente több ezer km-nyi szállítást és tetemes vegyszer használatot takarítunk meg. Az éttermünk teraszával szemben találod a nádkerítés mögött..
 5. Szelektív hulladékgyűjtés: ez a legegyszerűbb módja környezetünk megóvásának. Tapasztalatunk szerint egy háztartásban a keletkező szemét 90-95%-a újrahasznosítható, ha szelektíven gyűjtjük és csak 5-10% a valódi szemét. Nálunk mindenhol 2 kukát találsz: az egyikbe gyűlik a PET palack, a másikban az egyéb szemét. Kérjük, használd a szelektív gyűjtőket! 
 6. Hulladéktőzsde: Magyarországon, de talán egész Európában egyedülálló módon nálunk lehet hulladékkal fizetni a belépődíj egy részét. Azaz ha hozod otthonról a PET palackot (üdítős műanyagpalack), az aludobozt vagy a papírt, mi beszámítjuk azt a belépőjegyed árába, azaz ennyivel kevesebbet kell fizetned! Részletekért kattints ide.

Fizesd hulladékkal!

A hulladék nem szemét

 slider kép 1
 slider kép 2
 slider kép 3
 1. Szélkerék: egy 300 W teljesítményű „szélerőmű”, ami két akkumulátorban tárolja a megtermelt áramot, ez biztosítja a világítást a „Fenntartható Földgolyónkért” házunknak, az épület előtt láthatod a kis kereket.
 2. Saját kútvíz: a Katica Tanya saját fúrtkúttal rendelkezik, amely ugyanazt a vízbázist használja, mint a környékbeli települések ivóvizét szolgáltató kutak. Azonban mi nem vastalanítjuk a vizet, azaz egy költséges és energiafogyasztó kezelést nem alkalmazunk. Így azokon a helyeken, ahol nem emberi fogyasztásra használjuk a vizet, ott ebből a kútból származó víz folyik. Az Élményközpontban 2 vízcsőhálózat van: az egyikben az emberi fogyasztásra alkalmas víz folyik, míg a másikban a saját kutunk vize. 
 3. „Fenntartható Földgolyónkért” ház: 14 tablón keresztül közérthető módon ismerheted meg a fenntartható fejlődés, az ökológiai lábnyom fogalmát, a megújuló energiákat, és azt, hogy mit tettünk mi a környezetünk védelméért és mit tehetsz Te ezért.
 4. Fatüzelésű hőközpont: az Élményközpont és a két turistaházunkban a fűtés és melegvíz-ellátás is fatüzelésű kazánokkal történik. Nincs gáz, nincsen elektromos árammal történő fűtés.
 5. Hulladék beváltás: Hozz magaddal 5 db használt elemet, lámpatestet vagy égőt, helyezd ezeket legújabb gyűjtőink valamelyikébe, és cserébe jár egy Katica Pötty a Klubkártyádra! Egy család belépésekor maximum 10 db visszaforgatásra váró terméket tudunk elfogadni, és csak tagsági kártyával rendelkező személy vehet részt az akcióban. 
 6. Mobilgyűjtés: 2019 őszén mi is csatlakoztunk a Jane Goodall Intézet használt mobiltelefon gyűjtő kampányához. Továbbra is hozhatod hozzánk a régi, használaton kívüli mobiltelefonokat, melyeket újrahasznosítás céljából gyűjtünk össze. Minden telefon egy pöttyöt ér a Pöttyös Katica Klubkártyádon. (Egyszerre személyenként maximum 2 Pöttyöt tudunk adni). 
 7. Elektromos gokart: Legújabb környezettudatos fejlesztésünk az elektromos versenygokart, mely környezettudatos száguldási élményt nyújt az egész családnak egy 420 méteres versenygokart pályán, amely 100%-ban megújuló, napelemek által termelt energiát használ!
 8. Csapolt üdítő automata: Nem árulunk műanyag palackos üdítőket a Katica Tanyán (ez alól csak az ásványvíz lesz a kivétel). Helyette, számos csapolt üdítő automatát helyeztünk el, amelyekből az otthonról hozott kulacsodba tudod csapolni a gyümölcslevet.
 9. Elektromos töltőállomás pont: A parkolóban töltőállomást találnak az elektromos autóval érkezők. Pár lépésben egyszerűen tölthetőek az autók, amíg ti jól érzitek magatokat bent a Katica Tanyán. A töltéshez applikáció szükséges, a recepción vagy a parkolóban megtaláljátok a szükséges információt. Díjszabás: 149 Ft/kWh. További infot ide kattintva találtok.

 

Emellett sok kisebb, ám annál tudatosabb eszközzel vigyázunk unokáink jövőjére:

 • Mozgásérzékelős és LED lámpák: a Katica Tanya összes létesítményében energiatakarékos és számos helyen mozgásra felkapcsolódó világítóeszközöket használunk. Így nem marad feleslegesen égve a lámpa és a fogyasztásunk is lényegesen alacsonyabb!
 • Nyomógombos vízcsapok: számos helyen találsz nyomógombos csapokat nálunk, amelyek segítségével sokkal kevesebb vizet használunk ugyanarra a célra.
 • Vízmentes piszoárok: az Élményközpontban találhatsz olyan piszoárokat, amelyek nem igényelnek öblítést, így nem használnak vizet sem.
 • Csökkentett vízmennyiséget adagoló vízcsapok: számos kézmosásra használt vízcsapunkra egy nyomáscsökkentőt szereltünk, ezáltal töredéke mennyiségű vizet enged át, ám ez a használatot nem befolyásolja. Így egy kézmosás mindössze a szokásos vízmennyiség 20-30 %-át használja.
 • Komposztáló: az Élményközpontban keletkezett szerves hulladék (falevél, konyháról a zöldség tisztítása során keletkezett felesleg) sem a szemétgyűjtőbe kerül, hanem a komposztálóba, ahol megfelelő kezelési- és érési idő után tápanyagban gazdag föld keletkezik. A tavaszi virágültetésnél jelentős összeget spórolunk azzal, hogy nem a boltban vásároljuk a virágföldet.
 • Takarítás: mosásnál és takarításnál törekszünk a természetes, lebomló anyagokból készült szerek használatára. Például a vadgesztenyéből készült mosófolyadék, mosószóda a mosáshoz, biológiai erjesztésű ecet, citrom használata a vízkő eltávolítására.
 • Téli időszakban az utak csúszásmentesítésére nem használunk sót, hanem fahamuval szórjuk le a járófelületeket.
 • Egyszer használatos ám környezetbarát: Nálunk az összes elvitelhez használt pohár, szívószál vagy ételhordó természetes alapanyagból készül, a használat után az újrahasznosítható vagy lebomló. Így nincs felesleges hulladék és a már használt pohár, szívószál vagy ételdoboz vagy energiát ad vagy humusz lesz belőle. 
Európai Uniós pályázataink